Idag har vi bagt bullar som er det svenske ord for snegle, og de smagte fantastiskt. Min mor er svensker og bullar er een af de ting jeg har taget til mig. Min mormor bagte ofte bullar når vi var, og så blev hun vældigt populær...det er der en sang om...
Mormor
När mormor börjar baka
Då blir hon populär
Då samlas vi kring spisen
Och håller henne kär
Och bullarna på plåten
Dom blänka som gull
Då hurrar vi för mormor
Och för bullarnas skull
Det kan också hända
Att hon berättar något sant
Som har hänt henne i livet
Då blir hon mycket intressant
Denna tant
Intressant
Här kommer lilla mormor
Hon nyper i din kind
Och säger som så:
Hade dudingen min!
Hon håller på att dalta
Fast du är redan fem
Sen frågar du mamma
När mormor ska gå hem
När mormor börjar baka
Då blir hon populär
Då samlas vi kring spisen
Och håller henne kär
Och bullarna på plåten
Dom blänka som gull
Då hurrar vi för mormor
Och för bullarnas skull
Det kan också hända
Att hon berättar något sant
Som har hänt henne i livet
Då blir hon mycket intressant
Denna tant
Intressant
Här kommer lilla mormor
Hon nyper i din kind
Och säger som så:
Hade dudingen min!
Hon håller på att dalta
Fast du är redan fem
Sen frågar du mamma
När mormor ska gå hem
For dem der har glemt at øve på svenskkundskaberne, handler den om hvor populær og interessant mormor blir når hun begynder at bage bullar. Når hun så begynder at nive i kinderne, så spør vi mor, hvornår mormor skal gå hjem.
Kanelbullar
(svensk er som oftest meget lig dansk, men de enkelte ord som kan drille har jeg skrevet på dansk i en parantes bagefter)
Tid: ca 2 timmar
ca 25 st
Ingredienser:
Deg:
- 25 g jäst (gær)
- 75 g smör eller margarin
- 2 ½ dl mjölk (mælk)
- ½ dl strösocker (sukker)
- 1 krm salt
- 1 tsk malen kardemumma
- ca 7 dl vetemjöl (mel)
Fyllning:
- 50 g margarin eller smör
- ½ dl strösocker
- 1 tsk kanel
Pensling:
- 1 ägg
Garnering:
- pärlsocker (perlesukker)
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.Smält matfettet(smøret) och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Degen ska bli mjuk(blød) och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta,(rul dejen ud til et rektangel) ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa(pisk) upp ägget och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda(bag) mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
det endelige resultat ! ta-dah!
2 kommentarer:
Kanelsneglerne seg meget gode ud :)
Hyggelig at du er med i min give away - ha en god søndag!
Mums! Kul att du vill vara med i min tävling :)
/Mia
Send en kommentar