mandag den 25. oktober 2010

Suppedasen

Heksemutter lod en tudse
riste som en ren karudse
Rimme-rum, rimme-rum
røg i ringe um um um

Turelure lo af lykke
for hun fik et rumpestykke
Rimme-rum, rimme-rum
røg i ringe um um um
Trolderolle græd af harme
han fik kun de rådne tarme
Rimme-rum, rimme-rum
røg i ringe um um um

Tokkenokke kom for silde
han fik lamperøg ved gilde
Rimme-rum, rimme-rum
røg i ringe um um um


Kom i tanke om denne børnesang, for har stået ved suppegryden en del af efterårsferien som en vaskeægte heksemutter.
Først var det hyldebærsuppen som Troldeungen var glad for.
Mumsfilibaba! smækfyldt med c-vitaminer.
Derefter oksekødssuppe, helt fra bunden af med hjemmelavede melboller. Melbolledejen er i sig selv meget simpel og billig, men det at koge dem er en kunst i sig selv.. og en bollesprøjte aner jeg ik hvad er,
men to teskeer er også fint.

Melboller
Den stammer fra Helga Bielefeldts udgave af Frøken Jensens Kogebog (1936)

125 g smør125 g hvedemel ( jeg brugte nok dobbelt så meget!)2,5 dl vand (eller suppe fra et stykke kogt oksekød)3-4 æg1 tsk salt
 
Bollesprøjte
En mellemstor
skål med koldt vand
En hulske
En sigte
En almindelig kniv
To mellemsBollesprøjte
Grydeske
Spiseske

 

Kom de 2,5 dl vand i kogekedlen og tænd.
Smelt smørret langsomt i gryden, tilsæt mel og bag det sammen.
Præcis som om du skulle til at lave en almindelig hvid sovs.Spæd med det kogende vand, lidt ad gangen.Få det til at hænge sammen i en blank og elastisk klump.Tag gryden af pladen og lad den stå lidt for at køle af.

Imens fylder du vand og lidt salt i en anden gryde og sætter det til kogning.Mens vandet varmes op til kogepunktet rører du æggene i meldejen. Et ad gangen.
Til den er fast og blank.Tilsæt salt.Rør godt så det bliver en blank og jævn dej.
Når vandet koger fylder du dej i bollesprøjten og putter stemplet i.Og nu er det en fordel hvis du har set hvordan man gør – ellers må du prøve dig frem.Hold bollesprøjten ind over kanten af gryden.
Dejen skal presses langsomt og jævnt ud af sprøjten og hver gang der er ca.  2 cm ude
skærer du pølsen af med kniven.

Efter at bollerne er faldet ned i gryden må de kun koge blidt ganske få øjeblikke.Så fisker du dem op med en hulske, dypper dem kort i skålen med koldt vand
og nu kan de dryppe af i en sigte eller på en tallerken indtil de skal bruges.
Du kan sagtens lave bollerne dagen før de skal bruges!Ligesom de færdigfrosne så skal de varmes forsigtigt i suppen,
helt til sidst, så de ikke flyder ud.

I kartoffelferien nåede jeg også at sy lidt, samt lave fan-trøje til troldeungen så han kan støtte mors gospelkor :)



Så prøvede jeg kræfter med et giraf-tøjdyrs-samlesæt, som så meget ligetil udadtil, men som aligevel krævede et par hjerneceller.. så lad mig præsentere..Ta-da-da-da!...Giraffen Gumle..som Troldeungen først får lov til at lege med når han fylder 15 så jeg er sikker på han ikke sluger nogle smådele jeg ikke har syet ordentligt fast..



Giraffen Gumle
Giraffen Gumle gik en tur
på Afrikas savanne
Der mødte den et næsehorn
der ville danse vals
Men stakkels Gumle græd,
og fik en rynke i sin pande
For han ku' ikke danse med sin meget lange hals

Giraffen Gumle gik en tur
på Afrikas savanne
Han græd og græd
fordi han ikke kunne danse vals
Så mødte han en hungiraf
som kyssede hans pande
Og sagde pyt!, for jeg vil meget hellere ville flette hals

Et lille udsnit af ugens projekter og afslutningsvis et billede af en troldeunge
fuld af c-vitaminer, som ligner noget der er klædt ud til halloween.



Ingen kommentarer: